Евакуація з тваринами: як розпочати життя заново в чужому місті з двома кішечками у сумці

На видачі допомоги людям, що опинилися у скрутних обставинах через військові дії, у Кризовому центрі БО “БФ “Карітас Суми” одна жвава жіночка поважного віку активно знайомила присутніх зі своєю чотирилапою родиною. Світлини пухнастих і задоволених котиків та історія про їх втечу з-під обстрілів нікого не залишили байдужими.

Дві кішечки з Глухова разом зі своєю господинею пані Ізабеллою вимушені були переселитися до Сум.
“Вікна моєї квартири у рідному місті виходили на сторону кордону. І це дуже страшно. Бо від ракет, градів чи снарядів тебе відділяють лише якихось десять кілометрів”, – згадує Ізабелла Віталіївна.

Тож взявши з собою лише найнеобхідніше, а головне своїх двох кішечок, вона вирушила до обласного центру.

“Обстріли ставали все ближчими, частішими, гучнішими… Останньою краплею став прильот по кладовищу 8 травня. Тож я взяла котів, сіла в автобус і поїхала. В нікуди. Я просто не могла там залишатися, і їх залишити теж не могла. Вони за своє життя і так натерпілися. А для мене вони найцінніше”, – розповідає гостя Кризового центру.

Жінка згадує, що у 2021 році взяла цих двох пухнастиків у глухівському притулку за банку меду та одну гривню. Одне з кошенят волонтери ледь врятували й вигодовували з піпетки. А пані Ізабелла стала одразу для них двох новою родиною.

Ці пухнасті киці мають доволі незвичні імена: сіренька – Сенді, а її колежанка – Ніколь. Такі імена їм дали сусідські діти. Пані Ізабелла сперечатися не стала, хоча сама хотіла знайти для них прості котячі імена. Але Муркою чи Сонькою їм не судилося стати.

“Сенді дуже смілива, вона нікого не боїться. Буває, що то її сусідські собаки побоюються. І дуже розумна. Ніколь же красива, але дурненька”, – саме так Ізабелла Віталіївна описує своїх вихованок, демонструючи всім їх світлини.

Сьогодні всі вони знайшли прихисток у Сумах. З 2022 року більш-менш облаштувалися, але особливих статків не нажили. Тому потребують допомоги і підтримки.

Раніше ця родина вже отримувала гуманітарну допомогу в “Карітас Суми”. Сьогодні ж допомогу у вигляди котячого корму чекають чотирилапі мешканці.

“Оце влаштуємо їм святкову вечерю з минтусами!” – радіє пані Ізабелла. Зазвичай кішки ласують перетертим рисом з рибними консервами. А про збалансоване харчування можуть тільки мріяти.

На цьому розмови закінчили, бо вже час до кішечок їхати. Адже вони саме чекають на смачненьке.