Розвиток громад: Виклики та потреби неприбуткового сектору


Фахівці Кризового центру БФ “Карітас Суми” взяли участь у презентації дослідження “Виклики та потреби українського неприбуткового сектору”.

Головною метою дослідження було визначити основні потреби, виклики та реальну ситуацію з діяльністю українських неурядових організацій (громадських організацій та об’єднань, благодійних організацій, товариств та фондів, професійних спілок) в умовах невизначеності та воєнного стану. Дослідження базується на досвіді 20 організацій громадського та благодійного сектору.

Експертки та експерти представляли команди національного та регіонального рівня. Результати підкреслюють позитивні тенденції в громадському секторі: розширення сфер та напрямів діяльності, масштабування проєктів; зростання проєктних та інституційних бюджетів; розширення географії діяльності; спрощення залучення фінансування від донорів; посилення інституційного розвитку, зростання організаційної структури. В той же час відмічаються і негативні тенденції в громадському та благодійному секторі. Зокрема, деяким організаціям довелося закрити частину осередків та релокувати команди в безпечніші регіони. Подекуди відбулося скорочення проєктів кризового реагування. Спостерігалося зменшення фінансування та відтік кадрів.

За результатами дослідження були надані рекомендації як забезпечити неурядовим організаціям стійкість і розвиток під час війни, зокрема:
– доцільно проводити системну та комплексну роботу з бенефіціарами, стейкхолдерами та донорами;
– значну увагу приділяти стратегуванню і плануванню діяльності;
– розширювати мережування та партнерства з іншимии організаціями;
– активно працювати з відкритими даними для ухвалення рішень на місцевому та національному рівні;
– протидіяти кадровим викликам через навчання, підтримку та залучення персоналу;
– підтримувати суб’єктність у стосунках з донором та ін.

 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *