❗️Громадські обговорення: Сприяння набуттю кваліфікації та працевлаштуванню осіб з ментальними та інтелектуальними порушеннями


25 вересня 2024 року в ХАБі «Незламні» м. Тростянець відбулися важливі громадські обговорення “Сприяння набуттю та отриманню кваліфікації та професії особами з ментальними та інтелектуальними порушеннями”. Цей захід зібрав представників влади, бізнесу, громадських організацій, служби зайнятості, закладів професійної освіти, а також фізичних осіб-підприємців, які об’єдналися задля обговорення актуальних питань у сфері працевлаштування людей з інвалідністю.

🔰Ключові питання обговорення

У ході заходу учасники порушили ряд важливих питань:
– працевлаштування людей з інвалідністю: Які бар’єри існують на ринку праці і як їх подолати?
– опанування кваліфікації: Які програми навчання можуть допомогти особам з інвалідністю здобути необхідні навички?
– соціальна інтеграція: Як забезпечити доступ до зайнятості для всіх?
– ставлення суспільства: Які стереотипи і упередження заважають прийняттю на роботу працівників з інвалідністю?
Захід відбувся за ініціативи Карітас Суми в рамках реалізації проєкту “Спеціалізованам підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям під час реагування на війну в Україні”.

Виступи експертів🗂

Захід розпочався з виступу Галини Докторович, локального координатора проєкту, яка презентувала місію та досвід Карітас Суми щодо особливостей працевлаштування осіб з інвалідністю. Фахівець з адвокації Сергій Андрієнко підкреслив важливість правової підтримки для цієї категорії населення та ознайомив присутніх з нормативно-правою базою з даного питання.

Активну участь у дискусії взяли Наталія Шутова, начальник відділу взаємодії роботодавців Тростянецького управління Охтирської філії Сумського обласного центру зайнятості, Ірина Яковлюк-Почашинська, завідувач відділення денного перебування для людей з інвалідністю ХАБу «Незламні», а також Марина Андрієнко, кар’єрна радниця жіночого центру працевлаштування жінок. Валерія Докторович, заступник директра з навчально-виробничої роботи ДПТНЗ ” Сумське ВПУ будівництва і дизайну”, доктор філософії ( Рh.D), ознайомила присутніх з можливостями, які пропонує заклад професійної освіти. Анна Чобанян, доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Навчально-наукового інституту педагогіки і психології
Сумського ДПУ ім. А.С.Макаренка, кандидат психологічних наук, порушила питання про психологічну складову важливості працевлаштування для осіб з інвалідністю.

📃Модерація та результати

Модератором заходу виступив Андрій Лебідь, доктор філософських наук, професор кафедри психології, політології та соціокультурних технологій СумДУ. Він допоміг структурувати дискусію та зафіксувати напрацювання учасників.

У результаті обговорень було сформульовано ряд рекомендацій і пропозицій щодо подальших дій. Учасники висловили сподівання на покращення умов для працевлаштування осіб з інвалідністю та закликали до активізації співпраці між усіма зацікавленими сторонами.

Цей захід став важливим кроком у напрямку побудови толерантного відношення суспільства до осіб з особливими потребами, де кожен має можливість реалізувати свій потенціал!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *