Важливо обговорювати з дитиною проблеми та вислуховувати її


До дитячого психолога БФ “Карітас Суми” звертаються з різними проблемами. Але тільки роботою у кабінеті з дитиною добитися позитивних змін неможливо.

Продовжуємо ділитися порадами, як покращити стосунки з дитиною, допомогти їй. Сьогодні поговоримо про те, наскільки важливо розмовляти зі своїми дітьми.

Багато з батьків вважає, що якщо не говорити про те, що сталось з дитиною, то вона забуде про події, але це є помилкою. Розмова дитини з людиною котрій вона довіряє про минулий досвід і про їх переживання щодо майбутнього допоможе дитині зрозуміти що відбувається і часткова зменшити прояву дистресу.

Діти потребують часу, щоб розповісти про те, що з ними сталось і висловити свої емоції, пов’язані з негативними спогадами.

Чуйне слухання означає знаходити правильний момент для розмови, та надавання необхідної кількості часу, щоб дитина могла висловити складні речі до кінця. Це значить що ви уважно слухаєте дитину, чуєте і зацікавлені тим, що вона вам каже.
Також варто підбадьорювати дитину та мотивувати її до розмови, при цьому варто прийняти всі відчуття дитини як природні та нормальні, навіть якщо вам важко про них чути.

Буває таке, що дитина не хоче обговорювати болісні спогади з батьками, тому не варто змушувати дитину до розповіді, краще буде дати зрозуміти дитині, що її готові вислухати коли вона буде до цього готова.

Діти можуть реагувати на фізичний комфорт і масаж, навіть якщо вони не готові до спілкування. Для інших же дітей на допомогу може прийти малювання чи ігри з батьками, чи опікунами, щоб передати те, що їх турбує.

Навіть маленькі діти можуть ставити важкі запитання з приводу негативних подій, чи смерті, травмування, в такому ж випадку важливо казати правду, але вона повинна відповідати їх рівню розуміння і сприймання.

 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *