Трагедія в родині з прикордонного Славгорода


 

Село Славгород, Краснопільської громади, страждає від постійних обстрілів не перший рік. Адже знаходиться у 5 км зоні до кордону з ворогом. І досі там залишаються люди.

Для сім’ї Яни зі Славгорода 12 травня 2024 року стало найстрашнішим днем за весь час повномасштабного вторгнення. Того дня через обстріл цивільних будинків загинув її свекор, ще двоє чоловіків з родини отримали поранення. Свою 5-річну дитину пані Яна рятувала у коридорі, прикриваючи власним тілом.

Її родина залишалася у небезпечному прикордонні попри обстріли та попередження. Адже мали роботу, доглядали господарство і вирощували городину. Вони не вірили, що прицільно можна знищувати будинки цивільних, вбивати мирних людей.

“То був ранок, ми прокинулися від гучного вибуху поблизу. Я пам’ятаю, що схопила дитину і вибігла в коридор, – пригадує пані Яна. – Далі обстріл не припинявся, все вибухало, вилітали шибки та двері. Я прикрила дитину собою. Все, що було на мені це піжама. Я навіть не зорієнтувалася, де моя “тривожна” валіза, яку я регулярно збирала”. Чоловіки намагалися прочистити вихід до сховища у дворі, але там їх застав обстріл. Батько загинув на порозі будинку.

Того ж дня пані Яна з дитиною поїхала до Сум, супроводжуючи поранених родичів. Їх життя вдалося врятувати, але травми виявилися дуже серйозними. Родина і досі приходить до тями.

“Ми залишили все, у дитини було все. А тепер навіть елементарних речей у неї немає. А її потрібно зібрати до першого класу. Ми в невеличкому приміщені всією родиною. Жнива почалися, тож чоловік повернувся на роботу. Я і досі не можу повернутися в ту хату. Мені страшно. А хотілося б якісь речі забрати, можливо що і вціліло. Бо я тоді тільки у піжамі виїхала, пальто тільки та встигла одягти. Але наважитися не можу.”, – розповідає жінка.

Вони звернулися до Кризового центру БФ “Карітас Суми”, щоб їм допомогли забезпечити гідні умови проживання для пораненого батька. Чоловіку доводилося спати на незручному надувному матраці. А після поранення це не йшло на користь його здоров’ю. В рамках проєкту #ECHO родині надали продуктові набори, а для покращення умов проживання – розкладне ліжко з ортопедичним матрацем.

Нагадуємо, що триває видача продуктових наборів для людей, що евакуювалися та мають статус ВПО з 1 квітня 2024 року. Звертайтеся до Кризового центру БФ “Карітас Суми” за адресою: вул. Іллінська, 112, детальніше за тел.: +38 (099) 333 73 92 та +38 (099) 333 73 94.

 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *